Hormonaal
Als we denken aan hormonen dan denken we meestal onmiddellijk aan onze geslachtshormonen. Maar er zijn veel meer hormonen die van invloed zijn op ons. Het woord hormoon komt van het Griekse hormao dat 'in beweging zetten' betekent. Hormonen zijn eigenlijk signaalstoffen die door klieren via de bloedbaan aan doelcellen worden afgegeven. Ze geven dus eigenlijk opdracht om een taak te vervullen. In ons lichaam vinden er continue hormonale processen plaats. Het is een delicaat spel van stoffen dat voor een heel groot stuk bepaalt hoe we ons voelen. In onze vervuilde maatschappij zijn veel “hormoonverstoorders” aanwezig. Zij verstoppen zich in plastiek, ons drinkwater, op onze groenten via pesticiden,…
Er zijn planten die een invloed uitoefenen op onze hormonen. Eén van de meest gekende is bv Salie. Veel vrouwen drinken een infusie van salie tijdens de menopauze. Salie bevat fyto-oestrogenen die inwerken op dezelfde receptoren als die waar onze lichaamseigen oestrogenen op inwerken. Ze zijn wel minder krachtig. Salie brengt dus evenwicht en zal een positief effect hebben zowel op zij die té veel oestrogeen hebben als op zij die té weinig oestrogeen hebben.
Dergelijke planten zijn ontzettend interssant maar moeten uiteraard wel gemeden worden door zwangere vrouwen en jonge moeders die borstvoeding geven.
Andere belangrijke en gekende hormonen zijn : melatonine, serotonine, insuline,….
De basis van een hormonaal stelsel in evenwicht is een gezonde levensstijl. Dit begint bij een evenwichtig voedingspatroon, voldoende slaap, voldoende beweging en stressreductie.
Een veelvoorkomende hormoonverstoorder in onze Westerse maatschappij is suiker. Door grote schommelingen in onze bloedsuikerspiegel wordt onze pancreas overdreven geprikkeld. Het is vaak het begin van een kettingreactie die uiteindelijk zelfs op onze schildklier een grote invloed zal hebben. Een belangrijk aandachtspunt dus voor iedereen met hormonale problemen : hoe zit het met uw suikerverbruik?
In deze rubriek vindt u kruiden en producten die u kunnen ondersteunen tijdens menstruatie, menopauze, bij laag libido, prostaatvergroting, metabool syndroom, …
De (kruiden)tips die wij geven zijn steeds bedoeld voor gezonde mensen die geen medicatie gebruiken.
De informatie en de producten vervangen nooit het consult van een arts of therapeut. Wij adviseren u om in de eerste plaats een arts te raadplegen en steeds dit advies op te volgen. Informeer ook altijd uw arts indien u kruiden gebruikt. Pan’s kruidbar kan niet aansprakelijk worden gehouden voor de aanschaf of het toepassen van kruiden.